Inlagda grönsaker!

Jag älskar att fermentera grönsaker. Alltså lägga in eller syra som det också kallas. Det är inte bara gott utan supernyttigt för din tarm och dess unika flora.

Det är superenkelt.

Recept:
1 liters glasburk med lock
Gulbeta
Rödkål
Morot
Lime
Salladslök
Äpple
Vatten
1 matsked Havssalt (oraffinerat)

Hur du gör:
Riv gulbeta, rödkål, morot och äpple för hand eller matberedare.
 Skär löken i större bitar, limen gör du cirklar av.
Ha en större skål till hands där du får plats med allt och har lite plats över eller dela upp allt i två mindre skålar för du ska nu krama allt med saltet.
Det kommer efter ett tag bli mjukt och bildas en massa vätska som du sen ska hälla tillsammans med allt i burken. Men har du inte ork eller tid kan ha i allt i burken och slå över vatten också. Men jag har fått för mig att det smakar mer när man kramar. Häll hälften av den kramade kålen i burken lägg i lime cirklarna fyll på med resten av kålen och vätskan, fyller den inte upp över kålen och grönsakerna fyller du på med vatten och sen brukar jag använda en påse med vatten högst upp för att inga grönsaker ska sticka upp över vattnet.

Jag har tittat runt på en massa recept på inläggningar och förstod att det finns lite olika recept. Bland annat en snabbinläggning som innehåller vinäger och socker. Men jag lagar recept utan socker men ville ändå ha den där söta men syrliga smaken på min kål. Därför har jag tillsatt ett äpple, man kan alltså tillsätta den sötma man vill. Ett päron eller varför inte en apelsin?
För att få syran så använder jag gärna citron eller lime.

Därefter ska burken stå i rumstemperatur 1 vecka för att skapa bakterier, sen i kylskåp. Bästa smaken ska vara efter 3 månader men jag har aldrig hunnit hålla mig så länge innan jag börjat äta!

Lycka till!

Kommentarer

Populära inlägg